top
Du har ingen varer i indkøbskurven

Kløe hos hunde: Sådan stopper du det hurtigt og pålideligt

Den er skrevet i overensstemmelse med de nyeste faglige oplysninger og standarder og revideres ugentligt for at sikre, at den er opdateret. Opdateret den: 01.12.2022

 Hund hat Juckreiz an den Pfoten und knabbert

Kløe på forbenene

Hund hat Juckreiz durch Milben und kratzt sich

Kløe på grund af parasitter

Kløe er lige så irriterende for hunde som for mennesker. Der er meget forskellige årsager til, at en hund pludselig begynder at klø sig hele tiden eller gnide sin pels mod genstande. Fælles for alle årsagerne er, at kløen er meget irriterende for dyret og forringer livskvaliteten. Det er derfor så meget desto vigtigere, at du som dyreejer reagerer hurtigt og lindrer kløen hos hunde.

Indholdsfortegnelse:

  1. Årsager, symptomer: Hvorfor klør min hund sig hele tiden?
  2. Turen til dyrlægen: diagnostiske procedurer for kløeproblemer
  3. Behandlingsmuligheder: Hvordan kan jeg lindre kløe hos hunde?
  4. Profylaktiske foranstaltninger: Forebyggelse: Forebyggelse af kløe hos hunde
  5. Anbefalede produkter: De matchende plejeprodukter til denne tekniske artikel

Hvorfor klør min hund sig hele tiden?

Hvis hunden pludselig stopper op midt i legen og klør sig, er det et tydeligt tegn på kløe. Ofte viser de første ændringer sig også i pelsen og på huden - fra røde pletter til åbne sår forårsaget af kradsning. Dyreejere ønsker nu at hjælpe deres firbenede ven så hurtigt som muligt. Det første skridt er dog at finde årsagen til kløe hos hunde. Årsagerne til kløe hos hunde kan være meget varierende.

Loppeangreb som en hyppig årsag til kløe hos hunde

Lopper er en af de mest almindelige årsager til, at hunde klør sig hele tiden. De overføres normalt fra den ene firbenede ven til den anden og sætter sig ofte på ryggen, halefoden, maven, indersiden af låret og halsen. Hundens hud reagerer allergisk på loppens spyt, hvilket forårsager denne intense kløe.

Fødevareintolerancer som årsag til kløe hos hunde

Hunde kan udvikle intolerance over for visse fødevarer, hvis de indeholder et højt indhold af korn og visse proteiner. Hunde kan også udvikle intolerance over for kunstige tilsætningsstoffer og smagsstoffer samt konserveringsmidler og farvestoffer. Ud over kløe kan fødevareintolerancer føre til andre symptomer:

  • Gastrointestinale klager (diarré, opkastning)
  • Slimet sekretioner i afføringen
  • Rødme i huden
  • Nipper på og mellem poterne
  • Nældefeber på huden
  • Forkølelseslignende symptomer (hoste, nysen)
  • Betændte ører
  • Tab af appetit

Unge dyr rammes langt oftere af disse intolerancer end voksne dyr. Diagnosen stilles ved hjælp af en blodprøve samt en udelukkelsesdiæt og en provokationstest.

Kontaktallergier som årsag til kløe hos hunde

Ændringer i miljøet forårsaget af pesticider og andre giftstoffer har ikke kun indvirkning på dyrelivet, men også på mennesker. Bare det at snuse til en befrugtet busk kan føre til, at giftstoffer optages gennem huden. Ofte fører sådanne kontaktallergier til alvorlige reaktioner, hvor kløe kun er et ledsagesymptom. Et hurtigt besøg hos dyrlægen er vigtigt.

Stress som årsag til hudproblemer hos hunde

Organiske problemer er ikke altid årsag til alvorlig kløe hos hunde. Stress kan også få hunde til at slikke deres pels overdrevent meget, klø sig og gnaske på deres poter. Selv om der ikke er tale om klassisk kløe, kan disse symptomer få ejeren eller dyrlægen til at tro, at der er tale om kløe. Stressfremkaldende faktorer hos hunde:

  • Nyt kæledyr i husstanden
  • Flyt
  • Ændrede vaner
  • Død af en firbenet partner
  • Rastløshed, travlhed og støj
  • Kedsomhed og mangel på udfordringer

Ofte er slikimpulsen ved psykogen kløe koncentreret på én del af kroppen. Det er en erstatningshandling som et udtryk for nervøsitet og rastløshed. Slikning frigør endda endorfiner, der forstærker trangen til at blive ved med at klø sig. Kløe på grund af stress findes ofte hos visse racer som schæferhunde, grand danois, dobermaner og forskellige små racer.

Kløe hos hunde på grund af hudinfektioner

Hudinfektioner kan vise sig på mange måder og have forskellige årsager. I det følgende giver vi dig et kompakt overblik over de mest almindelige manifestationer af hudinfektioner.

  • Hot spot: En hot spot er en overfladisk betændelse i huden. Den viser sig som et kløende, rødt, rundt udslæt, der udskiller et ildelugtende sårsekret. Disse hot spots ses ofte hos tætpelsede hunderacer som f.eks. st. berner, golden retrievere og newfoundlands.
  • Purulent eksem: Eksem kan have forskellige årsager. De kan f.eks. opstå som følge af et parasitangreb eller også have mekaniske årsager som f.eks. hudfolder. Eksem på poterne kan være forårsaget af dårlig kropsholdning.
  • Stafylokokker: Hvis en hund har pådraget sig disse multiresistente bakterier, er det nødvendigt at træffe de bedste hygiejneforanstaltninger i husholdningen. Denne hudinfektion viser sig bl.a. også ved kraftig kløe.

Svampeinfektioner forårsager kløe hos hunde

Hudsvampe er meget smitsomme hos hunde. Svampesporerne kan udelukkende overføres ved kontakt med inficerede artsfæller. Sporerne spredes i hele kroppen efter den første kontakt med huden.

De typiske symptomer på hudsvamp omfatter kløe, problemer med pelsen og hårtab. Hårtab forårsaget af svamp er normalt cirkulært, rødt og skællet. Kløe forårsager skorpedannelse og betændelse.

Til diagnosen udarbejder dyrlægen normalt en svampekultur for at bestemme den nøjagtige svampetype. Et trichogram, som er en undersøgelse af hundens hårrødder, kan også afklare, om det er en svampeinfektion, der ligger bag kløen.

Mideangreb som årsag til alvorlig kløe

Musemider, rovmider, øremider eller hårsækmider: Der er meget forskellige typer mider, som kan angribe hunde. Smitte sker som regel gennem andre hunde. De sætter sig enten på ryggen, i øret eller i øregangen og forårsager kraftig kløe der. På grund af et svækket immunsystem formerer miderne sig ofte massivt. Typiske symptomer på et mideangreb er:

  • Alvorlig kløe
  • Skældannelse på huden
  • Cirkulært hårtab
  • Inkrusninger
  • Sekundære infektioner

Udelukkelse af ydre skader

Sår og skader kan også få hunde til at klø sig hyppigere. Kløe kan være forårsaget af ydre skader som bid eller fremmedlegemer, der er trængt ind i huden. Insektbid kan også være årsag til alvorlig kløe. Om vinteren er det dog ofte kontakt med vejsalt, der fører til hudirritation.

Kløe hos hunde efter kastration og andre operationer

Nogle gange oplever hunde alvorlig kløe efter en operation som f.eks. kastration. Dette kan have forskellige årsager. Nogle hunde har en allergisk reaktion på antibiotikaet, hos andre kommer kløen i forbindelse med begyndelsen af sårhelingsprocessen. Denne kløe ophører normalt af sig selv, når helingsprocessen er afsluttet. Midlertidigt hjælper en krave med at forhindre hunden i at kradse arret på grund af kløen.

Bemærk: Selv dyrlæger kan ikke altid stille en klar diagnose af, hvor kløe hos hunde kommer fra. De ramte hunde viser sig nogle gange at være helt raske, selv efter en grundig undersøgelse.

Diagnostiske procedurer for kløeproblemer

Hvorfor din hund klør sig så ofte, er ofte ikke indlysende ved første øjekast. Derfor er et besøg hos dyrlægen vigtigt. Lægen har forskellige diagnostiske metoder til rådighed for at finde årsagen til kløeproblemer. Hvordan diagnosen stilles, og hvordan du forbereder dig godt på et besøg hos dyrlægen, kan du læse i det følgende kapitel.

Sådan kan du forberede dig på en tur til dyrlægen

Et godt samarbejde mellem ejeren og dyrlægen fremmer en hurtig diagnose. Som ejer kan du forberede dig på besøget hos dyrlægen ved at observere din hund omhyggeligt på forhånd og tage nogle vigtige noter. Dyrlægen vil stille dig disse spørgsmål under anamnesesamtalen:

  • Hvor længe har kløen stået på?
  • Hvilke symptomer har dyret?
  • Er der sket en alvorlig ændring i hundens liv?
  • Var der en ændring i kosten?
  • Klør hunden på bestemte tidspunkter af dagen?
  • Er der andre dyr i husstanden, der også er ramt af kløe?
  • Har hunden direkte eller indirekte kontakt med vilde dyr?
  • Er der nogen oplysninger om mødre eller søskende med lignende symptomer?
  • Har hunden været i udlandet for nylig?
  • Er der andre symptomer ud over kløe?

Laboratoriediagnostik for kløe hos hunde

Den første fysiske undersøgelse efterfølges af laboratorieanalyser. Ved blodtællingen undersøges værdierne i leveren, binyrebarken og skjoldbruskkirtlen. Dyrlægen kan også fjerne hudvæv og få dette undersøgt i laboratoriet. Hvis det også er nødvendigt med en vævsprøve, skal den tages i fuld bedøvelse.

Eksklusionsdiæt for kløende symptomer

Da allergi over for fødevarer ofte er årsag til hudproblemer, kan man gennemføre en såkaldt eliminationsdiæt. Denne diæt er baseret på et foder, der tolereres meget godt af alle hunde, og som gives først. På grundlag heraf tilføjer ejeren mere og mere foder og observerer nøje, om og hvornår der opstår nye symptomer. På denne måde kan man finde frem til den fødevare, der udløser kløe hos hunden, og den kan simpelthen erstattes af en anden fødevare.

Intradermal test for allergifremkaldende stoffer på huden

Ved denne test sprøjter dyrlægen et allergen ind i huden. Huden på maven barberes for at give plads til de forskellige allergener. Hvis hunden er allergisk over for et af disse allergener, opstår der hævelse og irritation på injektionsstedet. Dyrlæger kan teste hunden for i alt 30 forskellige allergener.

Hvordan kan jeg afhjælpe kløe hos hunde?

Hvordan du kan hjælpe din hund med kløe-symptomer afhænger af diagnosen. I tilfælde af loppeangreb lover f.eks. et loppemiddel og passende hygiejneforanstaltninger hurtig hjælp; i tilfælde af fødevareallergi skal man undgå de tilsvarende ingredienser.

Hjælper husråd mod kløe hos hunde?

Når hundeejere taler med hinanden om problemer med kløende symptomer hos deres firbenede venner, cirkulerer der forskellige tips om husråd. Typiske anbefalinger til hjemmemidler mod kløe omfatter bl.a:

  • Fennikelfrø (kan lindre kløe)
  • Kamillete (kan lindre kløe)
  • Aloe vera-gel (lindrer huden)
  • Æblecidereddike (mod lopper)

Fordelen er, at disse midler er fri for skadelige kemikalier og ikke indeholder antibiotika. Den faktiske virkning af de fleste af disse hjemmemidler er dog ikke lægeligt bevist. Desuden virker de kun i kort tid, hvis de overhovedet virker, og de kan hverken have en langtidseffekt eller forhindre kløe.

Særlig hjælp mod kløe forårsaget af mide- og svampeangreb fra Peticare

Hvis dyret lider af kløe forårsaget af svampe eller mider, bør ejerne reagere hurtigt. Ellers kan problemet hurtigt sprede sig og smitte af på andre dyr i husstanden. Peticare har udviklet et middel, der virker effektivt mod kløe på et naturligt grundlag:

  1. Specialshampoo til hunde mod kløe Specialshampooen petDog Health 2104 er et kombinationspræparat, der kan bruges til både svampe- og mideangreb. Shampooen renser grundigt, beroliger og fugter huden. Den genopretter de vigtigste hudbarrierefunktioner. På den måde kan Peticare hundeshampoo lindre kløe og berolige huden.
  2. Økologisk formel mod loppe-, svampe- og mideangreb Vores yderst effektive formel består af 100 % økologiske plejebestanddele som koldpresset kokosolie, kamilleekstrakt, ren medicinsk, hvid olie og destilleret ylang ylang-olie. Den er effektiv mod loppe-, svampe- og mideangreb og indeholder ingen skadelige kemikalier eller antibiotika. Loppe- og midepræparatet er garanteret uskadeligt for mennesker og dyr - også for hvalpe og unge hunde. Kraftig kløe lindres straks efter påføring, og takket være PRS (Peticare Release System) er der en langtidseffekt. Ingredienserne er indlejret i en porøs struktur og frigøres gradvist. Selv hvis hunden slikker sig, frigøres den underliggende struktur simpelthen, og Peticare virker effektivt mod kløe i 24 timer.
  3. Reparationssalve mod kløe hos hunde Der opstår ofte sår på huden på grund af kraftig kløe. Vores Peticare Repair Salve modvirker effektivt hudirritationer og eksem forårsaget af intens kløen. Den fremmer cellefornyelsen, dækker såret pålideligt og stopper kløen, så der ikke opstår nye sår. Salven er desuden fremstillet af 100 % økologiske ingredienser og frigiver de aktive ingredienser kun gradvist. Det betyder, at beskyttelsen opretholdes hele dagen igennem.
  4. Særligt middel mod kløe forårsaget af hot spots Hvis kløen udløses af en såkaldt hot spot, et cirkulært, grådigt og betændt område, så hjælp din hund med vores specialprodukt petDog Health 2109. Midlet indeholder særlige ingredienser, der effektivt fjerner kløe og dermed pålideligt forhindrer yderligere kløe, gnidning, kradsning og slikken. Det beskytter mod fornyet mikrobielt og bakterielt angreb.

Peticare-produkterne mod kløe hos hunde er alle udviklet uden dyreforsøg.

Forebyg kløe hos hunde

Du kender sikkert den kloge sætning: Forebyggelse er bedre end helbredelse. Der er faktisk nogle måder at forebygge kløe hos hunde på og behandle den forebyggende. Dette gælder især for kløe forårsaget af mider, svampeinfektioner og bakterier.

Sund og afbalanceret kost

En sund og afbalanceret kost kan yde et vigtigt bidrag til dyrenes sundhed. En hunds dårlige kost kan udløse hud- og pelsproblemer og dermed også kløe. Hvis hundens hud ændrer sig og bliver tør og skællet, kan mangel på zink, jod, A- og E-vitamin ligge bag det. Hundeejere, der er opmærksomme på en artsbestemt kost med et højt kødindhold, kan modvirke udviklingen af kløe på et tidligt tidspunkt.

Forebyg kløe med Peticare

Peticare-produkterne er ikke kun effektive, når kløe er akut, men også forebyggende. Peticare anti-kløe-shampooen stabiliserer hudens syrekappe og fjerner grundigt mideæg, larver og sporer. Dermed kan du effektivt modvirke et nyt angreb. I kombination hermed bør reparationssalven fortsat anvendes efter den vellykkede behandling af kløe, da den har en antibakteriel, antiviral og svampedræbende virkning.

Uundværlig i forebyggelsen af kløe forårsaget af mider, parasitter og svampe er brugen af en overfladedesinfektion. Også her har Peticare udviklet et innovativt produkt. Peticare overfladedesinfektion har en vedvarende bakterie- og virusdræbende virkning og lover en varig desinfektion af alle behandlede overflader. Umiddelbart efter påføringen dræbes alle bakterier, og der dannes en rengøringsvenlig film med bakteriedræbende virkning på overfladen. Denne holder op til en uge.

ANBEFALEDE PRODUKTER

Her finder du de relevante plejeprodukter til denne artikel.

PETDOG PROTECT 2101

Parasitter lotion til hunde

26,80 € (53,60 €/100ml) Petisave 5% = 1,34 €

inkl. moms plus Fragt

Leveringstid : 2-3 arbejdsdage

Til rådighed : på lager

  • Meget effektiv mod alle midearter
  • Øjeblikkelig hjælp til parasitangreb
  • Forebygger alvorlig kradsning
  • Effektivt gennem PRS - Release System
PETDOG HEALTH 2104

Parasitter, kløende shampoo til hunde

26,80 € (10,72 €/100ml) Petisave 5% = 1,34 €

inkl. moms plus Fragt

Leveringstid : 2-3 arbejdsdage

Til rådighed : på lager

  • Stopper kløe, forhindrer kradsning
  • Mod kløe, svamp og mider, loppeangreb
  • Fjerner æg, larver og sporer fra mider
  • Fremskynder og fremmer heling
  • Med naturlig anti-allergisk formel
PETDOG HEALTH 2109

Hot-spot, eczema balm til hunde

27,80 € (55,60 €/100ml) Petisave 5% = 1,39 €

inkl. moms plus Fragt

Leveringstid : 2-3 arbejdsdage

Til rådighed : på lager

  • Effektiv specialsalve mod hot spots
  • Giver varig hjælp mod væskende dermatitis
  • Garanteret uden kemiske ingredienser
  • Understøtter den hurtige heling af hundens hud
  • Effektivt gennem PRS - Release System

VORES AKTIVE INGREDIENSPRINCIP

Das Peticare Release System

img

Je suis très satisfaite de ces produits, cela fait énormément de bien à mon comp...

CORINNE FRA CROSNE PÅ 21. jan. 2025

Je suis très satisfaite de ces produits, cela fait énormément de bien à mon comp...

CORINNE FRA CROSNE PÅ 21. jan. 2025

Parfait. J'ai commencé à utiliser le produit, donc il faut attendre pour analyse...

GEORGES FRA TOULOUSE PÅ 20. jan. 2025

Das Produkt ist sehr zu empfehlen..die Wirkung ist nach der ersten Einnahme scho...

MARGRET FRA BREEGE JULIUSRUH PÅ 20. jan. 2025

Ich bestelle schon länger bei Peticare für unseren Golden Retriever Charlie. Die...

SYLVIA FRA FÜRSTENFELDBRUCK PÅ 20. jan. 2025

El único problema es que las instrucciones no vienen en castellano y hay que and...

ASESORAMIENTO Y FRA ARANDA DE DUERO PÅ 20. jan. 2025

Ich habe einen 7 jährigen Greyhound und einen 4 Monate alten Frenchie. Beide Ras...

BETTINA PÅ 18. jan. 2025