top
Du har ingen varer i indkøbskurven

Sort flue og sød kløe hos heste

Den er skrevet i overensstemmelse med de nyeste faglige oplysninger og standarder og revideres ugentligt for at sikre, at den er opdateret. Opdateret den: 22.03.2023

Die Kriebelmücke in einer Nahaufnahme

Den sorte flue

Ein schlimmes Ekzem verursacht durch Kriebelmücken

Eksem på skridtet

Hesteejere kæmper fra forår til efterår med angreb af sorte fluer. Bid fra disse insekter kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for dyrene. Mange heste reagerer allergisk på spyttet og udvikler sød kløe. Dette er ikke kun smertefuldt, men kan også være livstruende, især for ældre og syge dyr. Peticare har fundet et middel, der stopper den sorte flues indflyvning og dermed eliminerer hovedårsagen til sød kløe. Læs den følgende artikel for at finde ud af alt, hvad du behøver at vide om sød kløe hos heste, og hvordan du effektivt bekæmper den.

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er sorte fluer, og hvorfor er de så farlige?
  2. Hvordan udvikles sød kløe?
  3. Hvad hjælper mod sød kløe hos heste?
  4. Hjælper hjemmemidler mod sød kløe hos heste?
  5. Peticare-løsninger mod sorte fluer og sød kløe hos heste
  6. Konklusion: Sød kløe forårsaget af sorte fluer: Dette hjælper virkelig

Hvad er sorte fluer, og hvorfor er de så farlige?

Sorte fluer er en særlig type myg, som ikke kan sammenlignes med den lokale myg. Der findes omkring 50 forskellige arter af sort flue i dette land. I stedet for et stik har de sakselignende bideredskaber, hvormed de sårer dyrenes hud. Herved opstår en lille blodpøl, som de udskiller. Derfor kaldes blackfly også for en puljesuger.

Hvad er forskellen mellem den sorte flue og andre myggearter?

En sort flue er et fluelignende insekt, der også ligner en flue meget. Mens andre myggearter bider sig fast i huden med en brod, laver sorte fluer små huller i huden med deres bideredskaber. De har brug for blodet som en proteinkilde til deres æg.

Hvordan ser sorte fluer ud, og hvordan kan jeg genkende dem?

På grund af mangfoldigheden af arter findes der også forskellige former for fluesvirrefluer. Deres vigtigste kendetegn er deres to vinger og deres farve, som kan variere fra rødgul til sort. Lysere farvede dyr er normalt hunner.

I hvilken årstid er fluerne aktive?

Den sorte flues tid begynder allerede om foråret. De første sorte fluer ses normalt i midten af marts; de overlever indtil slutningen af september. Sorte fluer er især aktive i skumringen, dvs. både tidligt om morgenen og senere på aftenen.

Hvor forekommer sorte fluer ofte?

Sorte fluer lever i fugtige områder. Græsgange i nærheden af fugtige områder og skovkanter er derfor særligt ramt. Så snart det bliver mere blæsende eller vandområderne ligger i større afstand, mindskes den sorte flues chance for at overleve. Sorte fluer er ikke store og stærke nok til at bevæge sig over længere afstande.

Hvorfor er sorte fluer så farlige for heste?

Den sorte flue skaber et sår med sine bidende redskaber, hvori den udskiller et spytsekret. Dette sekret tjener som blodfortyndende middel, så den sorte flue lettere kan suge blodet ud senere. Sekretet udløser en histaminfrigivelse i kroppen, som igen forårsager allergiske reaktioner og kløe. Hvis en hest bliver bidt i massevis af fluer, kan det endda føre til døden.

De mest almindelige følger af et fluebid:

  • Sød kløe
  • Kløe
  • Irritation af huden
  • Pseudoallergiske reaktioner
  • Ukontrollerede flugtforsøg
  • Kardiovaskulær svigt

Hvordan ser biddet fra en sort flue ud?

I begyndelsen mærker man næppe fluens bid. Der opstår en lille blodplet, som hesteejeren næppe kan se ved første øjekast. Biddene begynder at klø og gøre ondt, og efter et par dage dannes de typiske hævelser. Dette udvikler sig senere til en ærtestor knude og purulente blærer, der begynder at klø.

Hvordan kan hesteejere behandle bid af fluestik korrekt?

Hvis en fluesvirreflue har bidt dyret, skal bidsåret behandles hurtigst muligt. Ofte hjælper det at afkøle med is og desinficere det berørte område. Hvis man bemærker, at dyret viser fysiske reaktioner som smerter og feber, bør man tilkalde dyrlægen. Livsfarlige reaktioner i kredsløbet kan forebygges ved at give antibiotika.

Hvordan udvikles sød kløe?

Den sorte flue er en af de vigtigste udløsende faktorer for udviklingen af sød kløe. Efter at være blevet bidt af fluen begynder dyret at klø sig og gnide sig mod træer, hegn eller staldvægge. Dette medfører, at der dannes åbne pletter, at hårene falder ud, at såret bliver betændt og sårer. Som følge heraf udvikler hesten sød kløe.

Netop disse åbne pletter er en sand invitation til sorte fluer. De slår sig ned på såret, udskiller igen det allergifremkaldende sekret og fremkalder dermed igen allergiske reaktioner.

Hvilke dyr kan lide af sød kløe?

Sød kløe, der skyldes fluebid, kan forekomme hos mange dyr. Den kan ramme ponyer og heste af meget forskellige racer. Islændere og robuste hesteracer som f.eks. islændere, frisere og norske heste rammes særligt ofte. I deres oprindelsesregioner er der naturligt nok næsten ingen myg og fluer, så de er evolutionært set mere modtagelige for den.

Er modtagelighed for sød kløe arveligt betinget?

Ja, der er klare beviser for, at modtagelighed for sød kløe kan være arvelig. Forskere har identificeret et gen, hvis homozygote bærere har en øget risiko for allergiske reaktioner over for spyt fra fluer. Men selv i så fald er der ingen garanti for, at den næste generation rent faktisk vil udvikle sød kløe. Kun hvis den genetiske disposition er til stede, og hesten viser typiske symptomer på sød kløe, lider dyret faktisk af sød kløe. Under alle omstændigheder bør hesteejere være mere opmærksomme, hvis hoppen også allerede har sød kløe.

Dette er de mest almindelige symptomer på sød kløe

De første tegn på sød kløe er uspecifikke. Hesten er rastløs på grund af den intense kløe. Den slår ud med halen for at drive de sorte fluer væk. Senere kommer der mere specifikke symptomer, som klart kan tilskrives sød kløe.

  • Hududslæt
  • Hårløse, runde områder
  • Hudfortykkelse
  • Inkrusninger
  • Åbne hudområder
  • Grådige, ætsende sår

Hvad hjælper mod sød kløe hos heste?

På grund af de farer, som den sorte flue udgør, er mange hesteejere desperat på udkig efter løsninger. Læs her, hvad du kan gøre mod fluebiddet, og hvordan du kan undgå udviklingen af den frygtede sødkløe.

Reduceret græsningstid for dyrene

Da fluer er særligt aktive i skumringen, bør hesteejere undgå at græsse på disse tidspunkter. Denne foranstaltning har normalt kun begrænset succes, fordi fluerne stadig er aktive hele dagen.

Valg af den rigtige græsmark

Det kan også være klogt at undgå græsning i nærheden af vandsteder, hvis det er muligt.

Fodring med lavt proteinindhold

Fluerne er primært rettet mod proteinet i hestens blod. Derfor kan det hjælpe at fodre dyrene med en proteinfattig kost, så de er mindre attraktive for poolsugerne. Især eksemheste bør ikke få ekstra protein gennem kraftfoder.

Hjælper hjemmemidler mod sød kløe hos heste?

For at undgå alvorlig kemi, især hos føl, drægtige hopper og nedslidte dyr, er mange hesteejere afhængige af hjemmemidler. Mælkefedt siges at lindre kløe, Penaten-creme lindrer huden og calendula-salve fremmer sårheling og hæmmer betændelse. Helbredende jord og zinksalve kan også bruges mod sommereksem.

Disse midler har dog alle en afgørende ulempe: de hjælper kun, når fluen allerede har bidt og der er opstået kløe. Derfor sætter peticares løsninger ind langt tidligere og forhindrer udviklingen af kløe.

Peticare-løsninger mod sorte fluer og sød kløe hos heste

Peticare har arbejdet intensivt med problemet og har udviklet effektive midler mod den sorte flue og udviklingen af sød kløe. Disse midler er alle fremstillet af naturlige ingredienser og er derfor helt ufarlige, selv for unge dyr og ældre heste.

Løsning 1: Stop sorte fluer med petHorse Protect 2001

Denne spray er et yderst effektivt premiumprodukt på et fuldt biologisk grundlag. Det er fuldstændig lugtfrit og sikrer en pålidelig beskyttelse mod fluer gennem biokemiske budbringere. Produktet er effektivt mod alle sorte fluer og myg og giver en langtidsbeskyttelse på op til 24 timer.

Dette produkt anvender Peticare Release System. De aktive ingredienser er indlejret i et ekstremt tyndt lag og frigives med en forsinkelse. Det indeholder bl.a. et biokemisk feromon, der virker som et alarmsignal for den sorte flue. Efter at have opfattet dette feromon stopper fluen sin tilgang - dette forhindrer fluens bid og dermed også udviklingen af sød kløe. Produktet er meget økonomisk og produktivt. Det påføres på ca. 7 steder hver 8. til 24. time.

Tip: Til heste, der ikke tåler sprays, tilbyder vi petHorse Protect 2011 roll-on pen til heste. Dette er det bedste alternativ til sky og nervøse heste.

Løsning 2: Eksempleje til sød kløe, der allerede er udviklet

Dette middel mod eksem stopper kløe forårsaget af fluebiddet. Det forhindrer hesten i at få skrammer og åbne sår. Den meget effektive økologiske formel virker mod betændte hudreaktioner som rødme, hævelse, fortykkelse, oser og tør hud. Den særlige plejeformel giver varig beskyttelse af hestens skadede hud mod farlige mikrobielle og bakterielle angreb. Kløen stoppes øjeblikkeligt uden at skulle bruge kortison eller antibiotika.

Ekzempflege er også et præparat med langvarig frigivelse med en forsinket frigivelse af aktive ingredienser. Produktet skaber et meget tyndt, porøst og homogent lag på huden, som indeholder naturlige aktive ingredienser. Derfor er præparatet også velegnet til unge dyr og drægtige hopper. Det er også helt ufarligt at slikke produktet af.

Løsning 3: Salve mod sår og sår til behandling af sommereksem

På grund af sød kløe kan der opstå skorpedannelse og skorpedannelse. Skorpesalven støtter den naturlige helingsproces og har en positiv effekt på arfri heling. På grund af den desinficerende virkning er såret også varigt beskyttet mod bakterier. Cellefornyelsen stimuleres, og pelsen vokser igen.

Konklusion: Sød kløe forårsaget af sorte fluer: Dette hjælper virkelig

I modsætning til et myggestik er sød kløe en alvorlig hestsygdom, som kan forårsage alvorlige sundhedsskader. Det er derfor så meget desto vigtigere at søge efter profylaktiske løsninger, der kan forhindre udviklingen af sød kløe. Peticare har udviklet et effektivt produkt med tilgangsstop for sorte fluer, som allerede bekæmper årsagen til sød kløe: den sorte flues bid. Den sorte flue opfatter hesten som en fare og stopper sin tilgang. Dermed kan fluebiddet og udviklingen af sød kløe effektivt forhindres.

ANBEFALEDE PRODUKTER

Her finder du de relevante plejeprodukter til denne artikel.

PETHORSE HEALTH 2000

Sød kløe, dermatitis lotion til heste

36,80 € (36,80 €/100ml) Petisave 6% = 2,21 €

inkl. moms plus Fragt

Leveringstid : 2-3 arbejdsdage

Til rådighed : på lager

  • Eksempleje til dermatitis / neurodermatitis
  • Hurtig hjælp mod sød kløe
  • Til tør hud, rødme og hævelse af huden
  • Beskytter mod bakteriel og mikrobiel infektion
  • Uden skadelige, kemiske ingredienser
PETHORSE PROTECT 2001

Kvægmyg mitter til heste

29,80 € (29,80 €/100ml) Petisave 5% = 1,49 €

inkl. moms plus Fragt

Leveringstid : 2-3 arbejdsdage

Til rådighed : på lager

  • Beskyttelse mod alle kvægmyg (1550 arter)
  • Beskyttelse mod alle myg (5000 arter)
  • Sikker langtidsbeskyttelse i op til 24 timer
  • Effektivt gennem PRS - Release System
  • Meget økonomisk - 100 ml er nok til 3 måneder
PETHORSE PROTECT 2011

Kvægmyg mitter roll-on til heste

29,80 € (59,60 €/100ml) Petisave 7% = 2,09 €

inkl. moms plus Fragt

Leveringstid : 2-3 arbejdsdage

Til rådighed : på lager

  • Til generte heste: lydløs anvendelse
  • Beskyttelse mod alle kvægmyg (1550 arter)
  • Beskyttelse mod alle myg (5000 arter)
  • Sikker langtidsbeskyttelse i op til 24 timer
  • Effektivt gennem PRS - Release System

VORES AKTIVE INGREDIENSPRINCIP

Das Peticare Release System

img

Je suis très satisfaite de ces produits, cela fait énormément de bien à mon comp...

CORINNE FRA CROSNE PÅ 21. jan. 2025

Je suis très satisfaite de ces produits, cela fait énormément de bien à mon comp...

CORINNE FRA CROSNE PÅ 21. jan. 2025

Parfait. J'ai commencé à utiliser le produit, donc il faut attendre pour analyse...

GEORGES FRA TOULOUSE PÅ 20. jan. 2025

Das Produkt ist sehr zu empfehlen..die Wirkung ist nach der ersten Einnahme scho...

MARGRET FRA BREEGE JULIUSRUH PÅ 20. jan. 2025

Ich bestelle schon länger bei Peticare für unseren Golden Retriever Charlie. Die...

SYLVIA FRA FÜRSTENFELDBRUCK PÅ 20. jan. 2025

El único problema es que las instrucciones no vienen en castellano y hay que and...

ASESORAMIENTO Y FRA ARANDA DE DUERO PÅ 20. jan. 2025

Ich habe einen 7 jährigen Greyhound und einen 4 Monate alten Frenchie. Beide Ras...

BETTINA PÅ 18. jan. 2025